Forska!Sverige

April 2016 – Anna Nilsson Vindefjärd: “En frisk befolkning ger en frisk ekonomi”

Publicerad: 2016-04-15

Det finns några saker som både allmänhet, politiker och profession verkar vara hyfsat överens om: Vi har en samhällsutmaning i form av en åldrande befolkning och ökade vårdkostnader, forskning och innovation är viktigt för att möta denna utmaning, och medicinska framsteg ska snabbt komma befolkningen till godo.

Det finns både initiativ och många engagerade personer som arbetar för stärkt forskning och ökad implementering av kunskap och innovation i vården. Som aktiv i processerna känner jag mig optimistisk. Samtidigt är jag orolig för att det tar för lång tid att få de nödvändiga förutsättningarna på plats. Att förändringar tar tid är förståeligt. Men, ibland handlar det om alldeles för lång och dyrköpt tid. Det är nog fler än jag som mött kommentarer i stil med: “Absolut, detta är jätteviktigt och bör göras. Men, inte just nu. Vi har annat som är mer prioriterat och vi har inte råd.”

Och så fortsätter man att stoppa in pengar i ett system som kostar mer än det behöver göra. Hela poängen är ju att vi behöver skapa bättre förutsättningar att dra nytta av forskning och innovation, just för att kunna begränsa vårdkostnaderna samtidigt som vi ökar livskvaliteten för medborgarna.

Läs hela krönikan på LIFe-time.se.

Dela gärna den här sidan: