Forska!Sverige
Foto: Gunnar Frisell

Forska!Sveriges hedersutmärkelse 2016

Forska!Sveriges hedersutmärkelse 2016 går till Ingvar Carlsson, fd statsminister. Ingvar Carlsson får utmärkelsen för sitt livslånga och framgångsrika engagemang i att lyfta forskningsfrågorna på den politiska agendan.

Ingvar Carlsson, fd statsminister och en av Forska!Sveriges grundare, visade sitt intresse för forskningsfrågor tidigt. Redan som 23-åring deltog Ingvar som Tage Erlanders medarbetare i forskningsberedningens sammanträden och har sedan dess arbetat för att främja forskning.

quote-left-bigIngvar har genom sin klokhet och sitt långsiktiga engagemang betytt mycket för Sveriges roll som forskningsnation. När vi nu för första gången delar ut en hedersutmärkelse var det ingen tvekan om att det är Ingvar och hans insatser vi vill uppmärksamma som förebild, säger Anna Nilsson Vindefjärd generalsekreterare Forska!Sverige.

Under sina år som statsminister tog Ingvar bland annat det strategiska beslutet att utse dåvarande finansminister till forskningsminister. Åren efter sin period som statsminister verkade Ingvar Carlsson bland annat som styrelseordförande för Stiftelsen för Strategisk Forskning, som instiftade Ingvar Carlsson Award. Ett pris som stödjer yngre hemvändande postdoktorer med ambition att starta en självständig och nyskapande forskningsverksamhet i Sverige med mål att stärka landets konkurrenskraft. Vidare har Ingvar Carlsson verkat som ambassadör för Barndiabetesfonden, som ordförande i Whiplashkommissionen och som rådgivare i life sciencefrågor till ett flertal organisationer.

 

quote-left-mediumSvensk forskning har sedan lång tid medverkat till att utveckla vårt land och till att förbättra livsvillkoren för medborgarna. I dagens globala värld är forskning av hög klass viktigare än någonsin. Särskilt medicinsk forskning har ett starkt folkligt stöd säger Ingvar Carlsson.

 

Ingvar Carlsson och Anna Nilsson Vindefjärd, Forska!Sverige:s generalsekreterare, i SVT:s Gomorron Sverige innan Forska!Sverige-dagen 2016

 

Foto (längst upp på sidan): Gunnar Frisell

Relaterat material

Läs pressmeddelande om Forska!Sveriges hedersutmärkelse

Ingvar Carlsson och Anna Nilsson Vindefjärd i SVT:s Gomorron Sverige

Läs artikel i Dagens Samhälle

Foton från utmärkelsecermonin

Dela gärna den här sidan: