Forska!Sverige

Utmärkelse inom det politiska området 2021

Utmärkelsen tilldelas Richard Bergström för att ha axlat ansvaret för vaccin-tillgången för Sverige i ett krisläge och oförtröttligt hanterat utmaningar längs vägen för att säkerställa att befolkningen så snabbt som möjligt skulle kunna skydda sig mot covid-19.

– Richard Bergström har med stor kraft drivit utvecklingen av läkemedelsbranschen, både i Sverige och på Europanivå. När pandemin slog till var han mitt uppe i sin karriär på SICPA i Schweiz, men lade det åt sidan när han blev ombedd att bli vaccinsamordnare för Sverige. Tack vare Richards kompetens, nätverk och stora pliktkänsla har vi i Sverige fått bästa möjliga tillgång till vacciner. En enorm insats som vi alltid kommer vara tacksamma för, säger Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare Forska!Sverige.

Richard Bergström är utbildad farmaceut och inledde sin karriär på Läkemedelsverket 1988–1992. Därefter flyttade han till Schweiz för att arbeta för läkemedelsföretagen Roche och Novartis. 2002 rekryterades han som VD för branschorganisationen för de forskande läkemedelsföretagen i Sverige och drev ett aktivt utvecklingsarbete med bland annat etik, hållbarhet och innovation som prioriterade frågor. Med ett starkt systemperspektiv har Richard bidragit som rådgivare till WHO och flera statliga utredningar, samt stöttat initiativ för att utveckla hela life science-systemet i Sverige. Richard har även varit vice ordförande för Karolinska Institutets konsistorium.

2011 rekryterades Richard som VD för ”European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations” (EFPIA) i Bryssel, med fokus på att stärka hela den europeiska läkemedelsindustrins konkurrenskraft. 2017 övergick han till nuvarande position på det schweiziska dokumentsäkerhetsföretaget SICPA, men pausade den rollen den 14 juni 2020 då Sveriges regering utnämnde honom till vaccinsamordnare i samband med den pågående pandemin.

Relaterat material

Dela gärna den här sidan: