Forska!Sverige

Artikel i Dagens Nyheter med anledning av Forska!Sveriges lägesrapport

Publicerad: 2016-06-22

Sverige har länge varit ett av världens mest framstående länder inom forskning. Men de senaste åren har Sverige halkat allt längre ned i internationella jämförelser.

Sverige är ett av de länder som investerar mest i forskning och utveckling, men de senaste åren har utvecklingen varit negativ. 2001 investerades 3,9 procent av BNP i forskning och utveckling, 2014 var den siffran 3,16 procent. Det beror delvis på att företagens investeringar minskat kraftigt, från 3,03 procent som andel av BNP 2001 till 2,12 procent 2014. I Danmark har företagens investeringar däremot ökat under perioden.

quote-left-mediumDet är extra oroande eftersom företagens investeringar står för en stor andel av de totala investeringarna i forskning, säger Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare för Forska!Sverige till DN i en intervju med anledning av Forska!Sveriges Lägesrapport 2016.

Men trots en negativ trend finns det positiva exempel. Ett sådant är att nedgången av ansökningar om kliniska studier i Sverige stannat upp. Ett annat är satsningen på Sveriges största forskningsanläggning, Max IV, som invigdes i Lund på tisdagen.

quote-left-mediumVi måste satsa ordentligt om vi ska återta vår position. Men det går, och alla kommer att vinna på det, säger Anna Nilsson Vindefjärd.

 

Läs hela artikeln på DN.

Ladda ner Forska!Sveriges lägesrapport 2016.

Dela gärna den här sidan: