Forska!Sverige

Anslagsstruktur ger kortsiktig forskning

Publicerad: 2016-11-26

Vid ett seminarium i riksdagen inför regeringens forskningsproposition varnade forskare för att strukturen för forskningsanslag uppmuntrar till kortsiktighet och motverkar det risktagande som är nödvändigt för innovativa upptäckter.

I maj 2015 publicerade stiftelsen Forska!Sverige 14 konkreta förslag i Agenda för hälsa och välstånd. Förslagen utgår från att investeringar i forskning och innovation ger hälsovinster, fler arbetstillfällen och högre skatte- och exportintäkter. Stiftelsen vill se en nationell, långsiktig och sammanhållen strategi för Life Science. Förslagen från Forska!Sverige är bidrag till en sådan strategi.

Måndagen den 28 november presenteras regeringens proposition om forskning, innovation och högre utbildning för de kommande tio åren. Inför detta anordnade Forska!Sverige tillsammans med Rifo, Sällskapet riksdagsledamöter och forskare, den 23 november ett seminarium som kretsade kring status för Agenda-förslagen.

– Regeringen har tagit flera initiativ i linje med våra förslag. Men det återstår mycket, sade Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare i Forska!Sverige, under seminariet.

Läs hela artikeln på Life-time.se.

 

Dela gärna den här sidan: