Forska!Sverige

Debattartikel: Forska!Sverige och 28 life science aktörer i Dagens Samhälle

Publicerad: 2016-03-10

Forskning lyfter svensk sjukvård. Det krävs strukturella förändringar och nya satsningar för att förbättra hälsan och bromsa kostnadsökningarna inom vården. Sverige måste agera kraftfullt om vi ska kunna återta en tätposition inom medicinsk forskning och få ut mer av varje forskningskrona.

Det skriver Forska!Sverige tillsammans med aktörer i ”Agenda för hälsa och välstånd” på Dagens Samhälle.

I dag presenterar vi ett manifest där vi beskriver hur våra organisationer är redo att ta ansvar för de delar av förslagen som vi själva kan förändra. Nu hoppas vi att regeringen tar sitt ansvar för de delar som kräver politiska beslut. Hösten 2016 läggs en tioårig proposition för högre utbildning, forskning och innovation fram. Det är ett ypperligt tillfälle för den satsning som Sverige behöver, både finansiellt och strukturellt. Vi förväntar oss att se:

  • Starka och långsiktiga satsningar på utbildning och forskning som ger ett stort utrymme för nyfikenhet, driv, vetenskaplighet och excellens.
  • Bättre förutsättningar för ökat samspel mellan akademi, vård, företag och befolkningen, som ger attraktiva forskningsmiljöer och en hälso- och sjukvård i framkant.
  • En satsning på digitalisering som ger en unik nationell plattform för forskning och kvalitetsutveckling inom hälsa.

Läs hela debattartikeln.

 

Dela gärna den här sidan: