Forska!Sverige
Illustratör: Niklas Elmedal

Forska!Sverige kommenterar årets Nobelpris i fysiologi eller medicin

Publicerad: 2018-10-01

Forska!Sverige gratulerar årets Nobelpristagare i fysiologi eller medicin, professor James P Allison och professor Tasuku Honjo. Forskarna får priset för deras upptäckt av mekanismer som aktiverar kroppens immunförsvar och kan användas i behandlingen av cancer.

År 2040 beräknas nästan dubbelt så många personer i Sverige leva med en cancerdiagnos jämfört med idag, vilket uppskattas öka samhällskostnaderna till nära 70 miljarder kronor.

– Årets Nobelpris i fysiologi eller medicin visar på betydelsen av medicinsk forskning för att hitta nya effektiva behandlingar för sjukdomar. Cancer drabbar allt fler och det är oerhört viktigt att det finns stark forskning och utveckling som gör det möjligt att ge patienterna en allt effektivare behandling. Vi är därför glada över den uppmärksamhet som pristagarna får för sitt arbete via Nobelpriset, säger Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare för stiftelsen Forska!Sverige.

Kroppens immunförsvar har en viktig roll i både utvecklingen och kontrollen av sjukdomar såsom cancer. Immunförsvaret har dock ofta svårt att effektivt oskadliggöra cancerceller. Årets Nobelpristagare belönas för upptäckter som har lett till en ny from av immunterapi, ”immune checkpoint-therapy”, som utnyttjar kroppens eget försvar för att angripa cancerceller.

Tasuku Honjo föddes 1942 i Kyoto i Japan. Han doktorerade 1975 vid Kyotouniversitetet och är sedan 1984 professor vid universitetet.

James P. Allison föddes 1948 i Alice, Texas i USA. 1973 doktorerade han vid University of Texas i Austin och han är sedan 2012 professor vid University of Texas i Houston.

För mer info. se www.nobelprize.org

Läs Forska!Sveriges faktablad om cancer.

Till Forska!Sveriges kommentar.

 

Dela gärna den här sidan: