Forska!Sverige
Foto: Gunnar Frisell
Foto: Gunnar Frisell

Ingvar Carlsson får hedersutmärkelse för forskningsengagemang

Publicerad: 2016-05-02

Ingvar Carlsson får Forska!Sveriges hedersutmärkelse 2016 för sitt engagemang i att lyfta forskningsfrågor på den politiska agendan. Utmärkelsen delas ut i dag, på Forska!Sverige-dagen.

Under Forska!Sverige-dagen, samlas beslutsfattare från politik, akademi, näringsliv, sjukvård, fackförbund, myndigheter och patientorganisationer för att diskutera hur Sverige kan förbättra förutsättningarna för forskning och innovation i landet. Under dagen deltar bland andra forskningsminister Helene Hellmark Knutsson.

quote-left-very-bigSyftet med dagen är att stärka hälsa och konkurrenskraft, två viktiga framtidsfrågor för Sverige. Vi ser fram emot att höra forskningsministern och politikerpanelen berätta om den kommande forskningspropositionen, särskilt i ett läge där kortsiktiga politiska beslut riskerar att underminera långsiktigt viktiga investeringar, säger Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare för Forska!Sverige.

Utöver politikersamtal kommer ett antal talare att ge konkreta exempel på hur forskning och innovation kan minska sjukvårdskostnaderna i Sverige. Dessutom deltar internationella talare som bland annat berättar om Australiens nya initiativ att fördubbla landets investeringar i medicinsk forskning.

Under kvällen delas Forska!Sveriges utmärkelser 2016 ut. I år är det biokemisten och mikrobiologen Emmanuelle Charpentier som prisas för sin banbrytande forskning. Landstingsrådet och Sveriges Kommuner och Landstings förste vice ordförande Anders Henriksson får en utmärkelse för att ha främjat medicinsk forskning och dess tillämpning. I år delar Forska!Sverige för första gången även ut en hedersutmärkelse. Den går till Ingvar Carlsson, för hans livslånga engagemang i forskningsfrågor.

  • Läs mer om Ingvar Carlssons hedersutmärkelse
  • Se Ingvar Carlsson och Anna Nilsson Vindefjärd i SVT:s Gomorron Sverige i morse (se inslag klockan 07:52)
  • Program för Forska!Sverige-dagen (pdf)
  • Läs pressmeddelande om Forska!Sveriges forskarutmärkelse 2016 samt artikel i Västerbottens-Kuriren
  • Läs pressmeddelande om Forska!Sveriges politikerutmärkelse 2016 samt artikel i Dagens Samhälle (pdf)

 

Dela gärna den här sidan: