Forska!Sverige

Kända profiler tar plats i Forska!Sveriges styrelse

Publicerad: 2016-04-07

Forska!Sverige har valt in tre nya ledamöter till stiftelsens styrelse. Göran Hägglund, Lena Gustafsson och Anders Ekblom börjar sina uppdrag 1a juli.

quote-left-bigForska!Sveriges nya styrelseledamöter kommer att stärka vårt viktiga arbete med att göra medicinsk forskning till en högre nationell prioritet. Sverige behöver en bred och långsiktig strategi för att skapa bra förutsättningar för medicinsk forskning och dess tillämpning, säger Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare för Forska!Sverige.

Forska!Sverige är en oberoende stiftelse som arbetar med att informera beslutsfattare om betydelsen av medicinsk forskning för hälsa och välstånd. Stiftelsen bidrar bland annat med konkreta åtgärdsförslag för att stärka forskningen i syfte att öka hälsan och välståndet i Sverige. De tre nya styrelseledamöterna har tillsammans en bred bakgrund från politik, akademi, näringsliv och vård.

Som tidigare socialminister har Göran Hägglund praktisk erfarenhet av forskningens samhällsnytta.

quote-left-mediumHälsa är en av vår tids stora utmaningar. Forska!Sverige spelar en viktig roll i att lyfta betydelsen av forskningen för att minska ohälsan och jag ser fram emot att bidra med min erfarenhet från den politiska världen, säger Göran Hägglund, före detta partiledare för Kristdemokraterna.

I egenskap av rektor för Umeå Universitet är Lena Gustafsson engagerad i Forska!Sveriges nätverk ”Agenda för hälsa och välstånd”.

quote-left-bigJag ser ett stort värde i det helhetsperspektiv som Forska!Sverige har. Som styrelseledamot ser jag fram emot att bidra till det långsiktiga strategiska arbetet, särskilt inom utbildnings-, forsknings-, samarbets- och innovationsfrågor, säger Lena Gustafsson, före detta vice generaldirektör för Vinnova.

Som tidigare vd för Astra Zeneca Sverige och ansvarig för forskning i AstraZeneca´s globala ledningsgrupp sitter Anders Ekblom på viktiga insikter om företagens villkor, utmaningar och möjligheter.

quote-left-bigJag har rört mig mellan akademi, näringsliv och vård, både i Sverige och internationellt. Det ska bli roligt att dela med mig av med mina erfarenheter och bidra till ett mer konkurrenskraftigt life science system i Sverige, säger Anders Ekblom, ordförande för Karolinska universitetssjukhuset och ledamot i Vetenskapsrådets styrelse.

 

Du kan också läsa pressmeddelandet

Dela gärna den här sidan: