Forska!Sverige

Ny rapport och trippelministerkonferens idag – handlingsplaner för life science i Sverige

Publicerad: 2015-05-06

Idag, 6e maj, släpps en ny rapport med 14 åtgärdsförslag som organisationerna i ”Agenda för hälsa och välstånd” gemensamt arbetat fram under ledning av stiftelsen Forska!Sverige. Syftet är att vända den negativa utvecklingen för life science i Sverige.

Sverige har halkat efter i forskningskvalitet, kliniska studier och tillgång till nya behandlingsformer inom vården. Det drabbar enskilda individer och bidrar till att life science företag lämnar landet.

Sverige och dess invånare har helt enkelt inte råd att fortsätta tappa forskning och företag inom life science. Det krävs politiska beslut om effektiva åtgärder nu. För att snabba på processen presenterar ”Agenda för hälsa & välstånd” nu prioriterade åtgärder och konkreta handlingsplaner, säger Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare Forska!Sverige.

Idag släpps rapporten “Agenda för hälsa och välstånd” i samband med en konferens där bl a Helene Hellmark Knutsson, Minister för högre utbildning och forskning, Gabriel Wikström, Folkhälso- sjukvårds- och idrottsminister, och Mikael Damberg, Närings- och innovationsminister deltar.

Forskningsupptäckter och innovationer drivs av individer och kan inte planeras av politiker. Men förutsättningarna för att upptäckter ska ske, vidareutvecklas och användas just i Sverige måste förbättras. Därför är det viktigt att vi har ministrarna för både forskning, näringsliv och vård på plats idag, säger Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare Forska!Sverige.

Läs rapport eller sammanfattning av rapport

Se konferensprogram

Dela gärna den här sidan: