Forska!Sverige

Ny rapport: Så får Sverige ut mer av varje forskningskrona

Publicerad: 2016-03-10

Det krävs både strukturella förändringar och nya satsningar för att förbättra hälsan och begränsa ökningen av vårdkostnaderna. I dag presenterar 31 aktörer i ”Agenda för hälsa och välstånd” en rapport inför regeringens kommande forskningsproposition om vilka förändringar som behövs och vilket ansvar de själva är beredda att ta.

Sverige står i dag inför utmaningen med ökande vårdkostnader, inte minst kopplat till en åldrande befolkning.

quote-left-bigGenom att satsa på forskning och innovation för att förebygga sjukdomar och utveckla nya och bättre behandlingar kan vi möta denna utmaning. Men det krävs också strukturella förändringar, säger Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare för Forska!Sverige.

 

I projektet ”Agenda för hälsa och välstånd” samverkar aktörer från alla delar av life science-systemet för att förbättra förutsättningarna för medicinsk forskning, företagande och vård i Sverige.

Rapporten ”Agenda för hälsa och välstånd” från maj 2015 identifierade orsaker till att Sverige inte får ut mer av forskningen och aktörerna enades om 14 prioriterade åtgärder för att öka värdet av varje forskningskrona. Nu presenterar gruppen en gemensam vision för Sverige 2025 och ett erbjudande om hur de själva kan bidra till att nå visionen.

quote-left-bigDen kommande forskningspropositionen måste innehålla både finansiella och strukturella satsningar. Vi i Agenda-gruppen vill i samarbete med politiker verka för att satsningarna blir så effektiva som möjligt. Vi har ingen tid att förlora, vare sig man ser till patienterna, vårdkostnaderna eller vårt gemensamma välstånd, säger Anna Nilsson Vindefjärd.

Rapporten överlämnas i dag till Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning. Överlämning sker också till Agneta Karlsson, statssekreterare folkhälso-, sjukvårds- och idrottsfrågor och Anders Lönnberg, nationell samordnare för life science.

 

Läs vår debattartikel i Dagens Samhälle
Ladda ner nya rapporten Hur får Sverige ut mer av varje forskningskrona? och sammanfattning
Ladda ner tidigare rapporten Agenda för hälsa och välstånd (2015) och sammanfattning
Läs pressmeddelande
Se film med ministrars uttalanden om rapporten Agenda för hälsa och välstånd
Läs mer om projektet ”Agenda för hälsa och välstånd” och aktörernas erbjudande

Dela gärna den här sidan: