Forska!Sverige

Forska!Sverige-dagen 2021: 10+1 års jubileum!

Forskningens betydelse för att bekämpa pandemin, förebygga hälsohot och förbättra våra liv. Det var ett ämne som stod i fokus när tidigare partiledare och ministrar, riksdagsledamöter samt ledande forskare och life science-aktörer samlades i Sveriges riksdag den 1 december på Forska!Sveriges och Rifos seminarium. Inspelade samtal och diskussioner på scen finns länkat i texten. Se även utmärkelser, program och bilder från dagen.

 

Betty Malmberg (M), riksdagsledamot och ordförande för Rifo, hälsade välkomna och lämnade över ordet till riksdagens talman Andreas Norén som satte fokus på forskningens avgörande betydelse för dagens och morgondagens samhällen. Det följdes av Forska!Sveriges generalsekreterare Anna Nilsson Vindefjärd som beskrev hur stiftelsen arbetar för att stärka förutsättningarna för medicinsk forskning och utveckling. Hon visade även en kort film där beslutsfattare berättar vad Forska!Sveriges verksamhet betytt för dem i deras arbete.

Pandemins hjältar uppmärksammades

I slutet av år 2019 upptäcktes de första fallen av det som visade sig vara början på covid-19-pandemin. I första ledet för att hantera och bekämpa pandemin stod vårdpersonal, forskare och de som förväntades ta fram och distribuera ett fungerande vaccin i rekordfart. Under en ceremoni tilldelade Forska!Sverige utmärkelser för dessa insatser.

 

 

Utmärkelserna för år 2021 gick till Riksföreningen för anestesi och intensivvård, professor Matti Sällberg, Pfizers forskningschef Mikael Dolsten och Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström. Ceremonin följdes av ett samtal där utmärkelsemottagarna berättade om sina erfarenheter av att stå i det allra första ledet i kampen mot pandemin.

 

 

Att dra nytta av forskning i politiskt beslutsfattande

Tillsammans med tidigare partiledare och nuvarande riksdagsledamöter diskuterade hur politiker kan stärka forskningen och dra nytta av den i politiskt beslutsfattande. I ett samtal under ledning av Göran Hägglund samtalade de tidigare partiledarna Ingvar Carlsson och Bengt Westerberg om vilka lärdomar de dragit från sin tid vid den politiska makten. De skickade även med råd till nuvarande beslutsfattare och berättade vilket forskningsgenombrott de allra helst skulle se inom de närmsta åren.

 

 

Samtalet följdes av en paneldiskussion där representanter från samtliga riksdagspartier berättade om sitt arbete för att stärka forskningen och hur politiker skulle kunna dra bättre nytta av det i politiskt beslutsfattande. Dagen avslutades med reflektioner från Betty Malmberg.

 

 

Foton från dagen

Här har vi samlat foton på de som talade och deltog under vårt 10-årsjubileum!

 

Media uppmärksammade dagen

 

Forska!Sveriges utmärkelser uppmärksammades i media, se exempel

  • SVT Morgonstudion uppmärksammade Forska!Sveriges utmärkelser. Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström och Ing-Marie Larsson, ordförande för Riksföreningen för anestesi och intensivvård, deltog på plats i studion.
  • ”Svenske Pfizerchefen: Nytt vaccin skulle vara klart på 100 dagar”. Läs intervju med Mikael Dolsten, med anledning av Forska!Sveriges utmärkelse, i DI Weekend.
  • ”Axlade tunga uppdraget – nu prisas vaccinkändisen Richard Bergström”. Läs intervju med Richard Bergström, med anledning av Forska!Sveriges utmärkelse, i Life Science Sweden.
  • ”Hederspriser till frontfigurer i pandemin”. Läs artikel om Forska!Sveriges utmärkelser i LäkemedelsVärlden.
  • ”Det känns lite underligt”. Läs artikel om Forska!Sveriges utmärkelser i Svensk Farmaci.

Se mer av Forska!Sverige-dagen 2021