Forska!Sverige

Precisionsmedicin – hur kommer Sverige ikapp?

Publicerad: 2019-10-02

Är politikerna redo att ta de steg som krävs för att vi ska kunna dra nytta av precisionsmedicin? Vad behövs för att Sverige ska komma ikapp andra länder? Det är några av de frågor som under Forska!Sverige-dagen den 2 oktober kommer att diskuteras av ministern för högre utbildning och forskning, samt av statssekreterare, direktören för precisionsmedicin på EU-kommissionen och direktören för Finlands socialdepartement.

– Vi befinner oss i en ny era för hälsa och vård. Tack vare precisionsmedicin kan vi bli bättre på prevention och tidig diagnos, samt erbjuda rätt behandling till rätt person i rätt tid. Men för att vi ska kunna dra nytta av framstegen behövs bland annat uppdaterade regelverk, samordning av hälsodata och kompetensutveckling, säger Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare för Forska!Sverige.

Ministern för högre utbildning och forskning, Matilda Ernkrans, och en politikerpanel kommer under ledning av tidigare socialministern Göran Hägglund att diskutera vad som behöver göras politiskt för att stärka utveckling och användning av precisionsmedicin i Sverige. Nationella och internationella experter kommer att presentera vad som sker i Sverige och i Europa, medan statssekreterarna informerar om vilka initiativ regeringen tar för att stärka precisionsmedicinen.

– Vi ligger efter jämförbara länder vad gäller de politiska åtgärder som krävs för att dra nytta av precisionsmedicin. Under årets Forska!Sverige-dag har vi förmånen att ha flera ledande nationella och internationella experter på plats samt politiker på olika nivåer. Det gör att vi kan lära av varandra och fokusera på vilka konkreta åtgärder som krävs för att Sverige ska komma ikapp, säger Anna Nilsson Vindefjärd.

Under kvällen delas Forska!Sveriges tre utmärkelser ut för år 2019.

För ytterligare information, kontakta:
Anna Nilsson Vindefjärd, Generalsekreterare Forska!Sverige
tel: 070-388 35 96

Se pressmeddelande här.

Se programmet här.

Se deltagarlistan här.

Se Forska!Sveriges forskarutmärkelse 2019 här.

Se Forska!Sveriges politikerutmärkelse 2019 här.

Se Forska!Sveriges hedersutmärkelse 2019 här.

Se information om tidigare års utmärkelser här.

 

 

Dela gärna den här sidan: