Forska!Sverige

Christer lever med svår astma

Som liten blev Christer betraktad som ”ett överkänsligt barn”. Med åren blev det dock tydligt att han led av astma.

Till en början hjälpte behandlingen, men i mitten på 90-talet hände något och han blev snabbt sämre. Trots full medicinering var Christer trött, orkeslös och han fick flera allvarliga astmaattacker som ibland ledde till så svår syrebrist att han svimmade.

För Christer innebar den kommande tiden en svår mental omställning. Från att ha levt ett aktivt liv med segling och resor fick han ställa in sig på en mer begränsad tillvaro. Han kunde inte heller fortsätta sitt arbete som konstnär eftersom färgångorna riskerade att utlösa ett astmaanfall.

Våren 2016 fick Christer ett erbjudande om att delta i en klinisk prövning av ett nytt läkemedel mot svår astma, mepalizumab – en chans som han gärna tog. När Christer inledde behandlingen var han fast besluten att inte ha för stora förhoppningar på resultatet, men redan efter andra behandlingstillfället stod det klart att något hade skett. Idag mår Christer mycket bättre. Han orkar mer, är mindre känslig och är inte längre lika beroende av akutmedicin. Något som gör livet med astma mycket mindre stressfullt.

Det finns idag ingen bot mot astma och ca 10 procent får, trots full behandling, ändå astmaattacker och kan inte leva ett symtomfritt liv. Genom att medverka i forskningsstudier får patienter som Christer en chans att testa nya behandlingar som kan hjälpa dem, samt möjlighet att delta i utvecklingen av framtidens behandlingar.

Mars 2017

Dela gärna den här sidan: