Forska!Sverige

Att leva med Alzheimers sjukdom – Agneta berättar

En kväll blev Agneta rädd. Hon hade åkt från kyrkan där hon jobbade som präst, låst kyrkporten och gått upp mot bilen. Sedan var hon plötsligt hemma, utan att hon kunde komma ihåg hur hon hade tagit sig hem. Det var som ett stort hål i minnet som inte gick att återkalla. Då förstod hon att någonting var fel.

Hon uppsökte läkare efter den händelsen och blev sjukskriven för utmattningsdepression år 2000. Då var Agneta 56 år gammal. Diagnosen baserades på att hon under några år fått sämre fotografiskt minne och koncentrationsförmåga, samt att hon inte orkade med långa samtal och för mycket ljud och ljus.

Agneta fortsatte att vara aktiv på fritiden, även om hon råkade ut för svåra situationer med minnesluckor. Tre år efter sjuk- skrivningen och efter olika läkarutredningar diagnosticerades Agneta med Alzheimers. Agneta fick börja äta bromsmedicin, en medicin som inte botar, men som förbättrar livskvaliteten och kan förlänga tiden för hur länge man kan klara sig själv.

Sedan diagnos har det nu gått 15 år och Agneta har svarat väldigt bra på bromsmedicinen. Redan efter någon månad med bromsmedicin så märkte Agneta skillnad. Hon kände sig lugnare och blev också klarare i huvudet.

Förutom medicineringen så tränar Agneta dagligen minnet genom att läsa, skriva och lösa korsord.

Februari 2019

Dela gärna den här sidan: