Forska!Sverige

Susanne diagnostiserades med metastaserad bröstcancer

För Susanne, mitt uppe i en spirande sångkarriär, fanns det inte tid att bekymra sig över den knöl som plötsligt dök upp i vänster armhåla.

Susanne Ericsson

Susanne Ericsson

När knölen däremot började växa och göra ont, kontaktade hon vårdcentralen för en undersökning. Diagnosen kom som ett hårt slag, bröstcancer med spridning till lymfkörtlarna. Trots det tunga beskedet var Susanne inställd på att genomgå rekommenderad behandling och att kämpa för sitt liv.

Under det kommande halvåret genomgick Susanne två olika cellgiftsbehandlingar, en operation och strålning. Den första tiden gick förvånansvärt bra men de tuffa behandlingarna tog snart ut sin rätt. Susanne fick stark smärta i hela skelettet, blåsor under fötterna och allvarliga infektioner. Utan det fina bemötandet från vården och stödet från sina vänner hade denna period varit outhärdlig. Kanske var det just detta omhändertagande som väckte Susannes kreativa kraft till att förverkliga sin dröm – att spela in sitt egna album.

Cancerforskningen har under de senaste årtiondena lett fram till bättre behandlingar mot bröstcancer. Idag överlever åtta av tio drabbade kvinnor tio år efter operation. Trots detta finns det fortfarande ett enormt behov av effektivare behandlingar med färre biverkningar. Dessutom är ökad kunskap om omvårdnad vid cancer en viktig aspekt. Med hjälp av ökade satsningar på medicinsk forskning kan detta bli verklighet.

Maj 2014

Dela gärna den här sidan: